· 

Hissit rakennustyömaille

Työmaahissit rakennustyömaille vähintään 3.krs ylöspäin

Rakennustyömaa aikainen työmaa hissi on erittäin hyödyllinen rakennusalan ammattilaisille, mutta mikä tässä oikein siis ”mättää”.  Hissi mahdollistaisi materiaalien ja työkalujen helpon siirtämisen eri kerrosten välillä, mikä taasen vähentää merkittävästi fyysistä rasitusta ja parantaa työmaan logistiikkaa sekä työturvallisuutta. Eli järkevästi ajatellen kaikki voittaa, vai voittaako sittenkään.

 

Jos työmaan aikaista hissiä ei ole niin me raksalaiset joudumme kantamaan työkaluja ja materiaaleja käsin käyttäen portaikkoa tai porrastorneja. Tämä lisää merkittävästi fyysistä kuormitusta ja riskiä loukkaantumisille. 

 

Hissin käyttö mahdollistaa kuitenkin työntekijöiden keskittymisen varsinaiseen rakennustyöhön, sillä hissi hoitaa raskaiden tavaroiden kuljettamisen puolestaan.

Lisäksi hissin käyttö nopeuttaa rakennustyötä, sillä työkalut ja materiaalit saadaan siirrettyä nopeasti ja helposti haluttuun paikkaan. Tämä voi vähentää rakennusajan kokonaiskestoja ja parantaa työmaan tehokkuutta. Eli voi taaskin todeta, että työmaahissit ovat Win-Win tilanne kaikille jos järkevästi ajatellaan, mutta miksei niitä sitten hankita..

 

Hissin käyttöönotto voi myös lisätä työmaan turvallisuutta, sillä vähemmän aikaa kuluu raskaiden taakkojen kantamiseen ja siirtämiseen, jolloin työntekijöillä on enemmän aikaa keskittyä työturvallisuuteen sekä työn suorittamiseen ammattitaidolla.

 

Eletään sentään 2020-lukua eikä mitään kivikautta. Lakikin sen jo vaatii, että pysty sekä vaakasiirrot tulisi suunnitella, mutta näyttää rakentaja tässä unohtuvan. 

Kaiken kaikkiaan rakennus aikainen työmaa hissi on erittäin hyödyllinen työkalu, joka vähentäisi fyysistä rasitusta ja helpottaisi työmaan logistiikkaa. Se parantaa työskentelyolosuhteita ja lisää työmaan tehokkuutta, joka voi johtaa parempiin tuloksiin ja turvallisempaan työympäristöön.

 

Mennään alana kohti parempaa ja vaaditaan työmaille hissejä, perustelut siihen löytyvät. Nyt tarvitaan työnantajilta tahtoa oikeasti kehittää alaa parempaan. Jos joskus mentäisiin duunari edellä eikä pelkkä raha, luulisi isäntiä kiinnostavan tuottavuudenkin.

 

Kirjoittajana: Rakennusliittolainen luottamusmies, työsuojeluvaltuutettu ja Rakennusliiton hallituksen jäsen sekä osasto n:o 3ry:n puheenjohtaja Janne Gren

Write a comment

Comments: 1
  • #1

    Rakentaja Rape (Monday, 13 March 2023 13:26)

    Kyllä olisi ihan hyvä idea jos saataisiin hissit kolmannesta kerroksesta alkaen työmaille. Kyllähän tuo vituttaa näin kansan kielellä kun puhutaan, että pitäisi jaksaa rakennusalalla yhä pidempään ja pidempään, mutta kuitenkaan ei panosteta työn keventämiseen.