· 

Onko kvartsipöly 2020-luvun Asbesti

Haasteena pöly, meinaan kvartsipöly

 

Kvartsipöly on yksi rakennusalan merkittävimmistä haitta-aineista. Kvartsipölyä syntyy erityisesti rakennusmateriaaleista, kuten betonista, tiilestä, kivestä ja laatoista, kun niitä porataan, sahataan, jyrsitään tai hioo, eli kaikkea sitä "perustekemistä" rakennustyömailla päivästä toiseen. Pöly sisältää kvartsimineraalia, joka on terveydelle vaarallista, sillä se voi aiheuttaa keuhkosairauksia kuten silikoosia.

 

 

Vaikka kvartsipöly ei ole sama kuin asbesti, se on kuitenkin yksi rakennusalan suurimmista haasteista tulevaisuudessa. Rakennustyömailla altistuminen kvartsipölylle on yleistä, ja sen haitallisia vaikutuksia on vaikea välttää kokonaan ilman asianmukaisia suojatoimenpiteitä. Työntekijöiden on käytettävä hengityssuojainta ja muita henkilökohtaisia suojaimia, kun he työskentelevät kvartsipölyä aiheuttavien materiaalien kanssa. Työmenetelmillä ja materiaali valinnoilla sekä konekohtaisilla kohdepoistoilla voidaan ehkäistä osittain altistumista. Osastointi ja alipaineistaminen kuuluvat keinovalikoimiin. 

 

Rakennusalan ammattilaisten, työnantajien ja viranomaisten on tärkeää ymmärtää kvartsipölyn terveysvaikutukset ja ottaa käyttöön asianmukaisia suojatoimenpiteitä sen torjumiseksi, kuten osassa alan yrityksiä on näin jo toimittu.  Tämä edellyttää asianmukaisia koulutusohjelmia ja valvontaa, jotta työntekijät voivat välttää altistumisen kvartsipölylle ja suojata terveyttään. Alan tulee huomioida alalla työskentelevien ulkomaalaistaustaisten työntekijöiden tiedon saannin. Ei saa tulla kaksia työmarkkinoita, joissa kieltä ymmärtämättömiä ja työturvallisuus määräyksiä huonosti tai ei ollenkaan tuntevia työntekijöitä altistetaan kvartsipölylle.  

 

 

Kvartsipöly voi aiheuttaa useita keuhkosairauksia altistumisen seurauksena, erityisesti silikoosia. Silikoosi on keuhkosairaus, joka johtuu keuhkojen altistumisesta kvartsipölylle, ja se ilmenee keuhkojen kudoksen arpeutumisena ja vaurioitumisena. Silikoosin oireita ovat yskä, hengenahdistus ja rintakipu. Vakavissa tapauksissa silikoosi voi johtaa keuhkofibroosiin ja sydän- ja keuhkoverenkierron vajaatoimintaan.

 

Silikoosin diagnoosi tehdään yleensä keuhkojen röntgen- tai CT-kuvauksella sekä keuhkojen toimintakokeilla. Jos epäilet altistuneesi kvartsipölylle ja sinulla on hengitysvaikeuksia tai muita oireita, ota yhteyttä lääkäriin.

 

Lisäksi kvartsipöly voi aiheuttaa keuhkosyöpää, erityisesti tupakoitsijoilla. Kvartsipölyn ja tupakoinnin yhdistelmä lisää merkittävästi keuhkosyövän riskiä. Muita kvartsipölyn aiheuttamia keuhkosairauksia ovat krooninen keuhkoputkentulehdus, keuhkoputkien ahtauma ja keuhkoputken laajentuma.

 

On tärkeää, että henkilöt, jotka työskentelevät kvartsipölyä aiheuttavien materiaalien kanssa, käyttävät asianmukaisia suojavarusteita, kuten hengityssuojainta, ja noudattavat muita turvallisuusohjeita työpaikalla. Työntekijöiden tulee myös osallistua asianmukaiseen koulutukseen ja valvontaan, jotta he ymmärtävät altistumisen vaikutukset ja osaavat suojata terveytensä.

 

 

 

Nimetön (Instagram-postaus), tekijä janne_gren

Ohjeet kvartsipölyn hallintaan 

Tästä osiosta löydät tietoa työtehtäväkohtaisesta altistumisesta kvartsipölylle sekä kattavan ohjepaketin kvartsipölyn hallintaan rakennustyömailla. Ohjeet on tarkoitettu työpaikoille ja työterveyshuolloille. Ohjekorttikuva toimii linkkinä Työterveyslaitoksen sivuille josta löydät kattavan tietopaketin turvallisempaan työskentelyyn rakennusalalla, suosittelen tutustumaan.

 

Ajatuksiaan jakaa: Rakennusliittolainen luottamusmies, työsuojeluvaltuutettu ja Rakennusliiton hallituksen jäsen sekä osasto n:o 3ry:n puheenjohtaja Janne Gren

 

Rakennusala tarvitsee puolustajansa & edustajansa ja työturvallisuus tekijänsä. Olen ehdolla Rakennusliiton 25. liittokokoukseen edustajaksesi Uudenmaan vaalipiiristä numerolla 4. Vaalit järjestetään 22.2-10.3.2023. Äänestä ja vaikuta alamme parempaan sekä turvallisempaan tulevaisuuteen.

Write a comment

Comments: 1
  • #1

    Timo Testaaja (Tuesday, 05 December 2023 12:53)

    Siis on kyllä aikalailla masentavaa nähdä työtä tehtävän altistuen kivipölylle vaikka suojautumis keinoja olisi käytettävissä yllin kyllin.